De kracht van aanraking

Craniosacraal therapie, kortweg Cranio, is een behandelmethode waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld. Deze therapievorm werkt vanuit het craniosacraal systeem en het bindweefsel systeem van het lichaam. Hierbij wordt het hele lichaam benaderd en niet de ‘klacht’ eenzijdig behandeld. Uitgangspunt hierbij is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

Door zachte manuele technieken optimaliseert Cranio de spanning rond het bindweefsel systeem. Het helpt je om te ontspannen, emoties los te laten en het ondersteunt je zelfherstellend vermogen. Door de zachte manier van behandelen is deze methode ook geschikt voor baby’s en kinderen.

Fascia

Bindweefsel (fascia) zit door ons hele lichaam heen. Het zorgt voor onderlinge verbinding, ondersteuning en bescherming van ons bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten), zenuw- en bloedvatenstelsel, het orgaansysteem en het craniosacraal systeem. Essentieel voor ons functioneren is dat het bindweefsel kan meebewegen in al onze bewegingen, zelfs met ademen. Waar bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen ontstaan vroeg of laat problemen. Een gezond lichaam zal zelf proberen het evenwicht te herstellen. Lukt dit niet dan kunnen bindweefsel technieken uitkomst bieden.

Spanning en emoties

Lichamelijk en emotioneel trauma kan zich in je bindweefsel vastzetten in de vorm van spanning. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, maar gaandeweg kost het je veel energie en kan je lichaam niet optimaal functioneren. Met zachte aandachtige behandeling van de gespannen gebieden wordt je lichaam uitgenodigd om te ontspannen. Dit gaat soms gepaard met het loskomen van emoties die te maken kunnen hebben met een (oud) trauma. Vastgezette spanning komt vrij waardoor je zelfherstellend vermogen weer op gang kan komen.

Wanneer Cranio?

Door alles wat gedurende het leven gebeurt kunnen er verstoringen ontstaan in de spanning van het bindweefsel waardoor je lichaam in onbalans raakt. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. En omgekeerd: kunnen allerlei gezondheidsklachten of emoties, stress of onbewuste trauma’s een verstoring van de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken.

Cranio kan bij veel aandoeningen toegepast worden. Het kan gebruikt worden als ondersteunende therapie bij andere behandelingen of als losstaande therapie. Het doel hierbij kan zijn het (her) vinden van ontspanning, herstel van lichamelijk en/of emotioneel letsel, herstel na operatie en verminderen van pijn. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam.

Ook ter preventie en voor behoud van een goede gezondheid kan ik Cranio aanbevelen.